XChange 12
Voorwoord
-
XChange 12 – Juni 2021
-
De toekomst ziet er weer wat zonniger uit
En dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de zomer begonnen is.
Bij het ter perse gaan (zoals dat vroeger in niet-digitale termen heette), zien de coronacijfers er veelbelovend uit. Bovendien behoor ik bij diegenen die ondertussen als ‘veilig’ bestempeld worden.
Voor mij persoonlijk een heel prettig gevoel. Ik mag op reis gaan, festivals bezoeken, mijn kleinkinderen knuffelen, en toch…
Verhaal x ondernemer
-
Khady Gaye – United Airlines
Inspiratiebron met een plan B, C, D tot Z
“Gaan werken in de Verenigde Staten is natuurlijk geen vanzelfsprekendheid. Mijn dochters zijn ondertussen 16 en 22, maar ze reageren hier heel goed op. En ook mijn man steunt me volledig. Net zoals mijn hele familie eigenlijk. Binnen veel Afrikaanse families worden beslissingen samen genomen. En dan bedoel ik niet alleen met mijn man en dochter. Ook mijn ouders, broers, zussen, nonkels en tantes gaven hun advies. Ze hebben me allemaal ondersteund. Dat geeft me veel energie, weten dat ik een club heb die achter me staat.”
-
Marc Lemaire – VINCI Energies Belgium
Een bescheiden man zonder bucketlist, maar mét een duidelijke visie op (gender)gelijkwaardigheid.
Vrouwen maken de teams bijvoorbeeld rustiger, zo luidt het: er is minder haantjesgedrag en hun ontwapenende manier van communiceren haalt niet zelden de lont uit het vuur, waardoor de oplossing van een probleem sneller in zicht komt. Diversiteit is, kortom, een enorme troef binnen VINCI Energies. Bewijzen op tafel: de groep heeft vrouwen binnen diverse personeelscategorieën, van Business Unit Managers over ingenieurs tot zelfs monteurs. En dit heeft helemaal niets met quota te maken: gender speelt doodeenvoudig geen rol.
-
Sabine Tilsley – Atlas Copco
“Ik heb me als vrouw nooit anders gevoeld op de werkvloer.”
“Ook al ben ik persoonlijk niet bewust bezig met het onderscheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer, toch vind ik dat we extra aandacht moeten besteden aan de heersende stereotypes. In Zweden viel het me meteen op dat ze jongens en meisjes nooit in aparte groepjes opsplitsen. Ze spreken daar ook niet in termen als jongens en meisjes. Iedereen is er gewoon kind, mens.”