Powervrouwen van PAQT binnen de advocatuur
De advocatuur is al even geen mannenwereld meer. Een verschuiving die ook duidelijk zichtbaar is bij PAQT Advocaten. Met een totaal van acht mannen en dertien vrouwen helt de balans tegenwoordig sterk over naar één kant. Net daarom vonden we het tijd om een aantal van die vrouwelijke gezichten in de kijker te zetten. Maak kennis met Ilona Lo Giudice, Annemie Jacobs, Astrid Swennen, Rosalia Diliberto, Lene Leyssen en Leen Wetsels: zes powervrouwen bij PAQT.
Ilona Lo Giudice
“Ik ben intussen al 13 jaar advocaat en al even lang verbonden aan het kantoor”, vertelt Ilona. “En ik ben vooral actief in het kader van faillissementen, procedures van gerechtelijke reorganisatie en zekerheden- en executierecht. Insolventierecht in de brede zin van het woord zeg maar. De passie voor het juridische is eigenlijk al van jongs af aan begonnen bij mij. In de lagere school keek ik al op naar advocaten. En films en series over rechtbanken konden mij urenlang boeien. De keuze voor een rechtenstudie was dus snel gemaakt. Nadien ving ik mijn stage aan bij PAQT en vandaag bouw ik er nog steeds mijn carrière uit. In de advocatuur voel ik mij gelukkig omdat je iets kan betekenen voor mensen. Ondernemers komen naar hier met een vraag, en jij kan samen met hen naar de juiste oplossing op maat zoeken. Dat geeft veel voldoening. Wat ik persoonlijk ook een troef vind, is de flexibiliteit die wij hier krijgen. Met twee kinderen is het wel nodig om een goede balans te vinden tussen werk en privé. En dat lukt bij PAQT perfect. Al blijft het hard werken.”
Annemie Jacobs
Ook Annemie maakt al even deel uit van het PAQT-team. “Intussen sta ik al zo’n 10 jaar in voor het reilen en zeilen bij PAQT”, vertelt ze. “Maar ik ben geen advocaat (lacht). Ik sta in voor de boekhouding en moet ervoor zorgen dat alle cijfertjes kloppen. En daar horen dus ook facturatie en andere financiële zaken bij.” Waarom dan de keuze voor de juridische sector? “Omdat ik bij een vorige werkervaring ook al de liefde voor de advocatuur heb ontdekt”, vertelt Annemie. “Ik vind het enorm interessant dat ik af en toe ook bij de dossiers wordt betrokken, zodat ik op die manier het hele verhaal meekrijg. Intussen ben ik dus ook wel een beetje thuis in de wereld van de advocatuur (lacht).” Dat Annemie een onmisbare kracht is geworden bij PAQT, lijdt dan ook geen twijfel. “Annemie zorgt er altijd voor dat alles in orde komt”, vult Leen aan. “Ze krijgt veel ad hoc vragen en staat altijd klaar om ons te helpen.”
Astrid Swennen
Astrid volgde tijdens haar studie een zomerstage bij een consultancy kantoor. “Maar ik miste het contact met klanten en de veelzijdigheid van de advocatuur. In 2016 ben ik dan als stagiaire bij PAQT begonnen, en nu mijn stage achter de rug is, ben ik er met volle overtuiging gebleven. Vandaag ben ik advocaat in het departement fiscaal recht, waar ik ondernemers voornamelijk bijsta met de successieplanning, regionale fiscaliteit en reorganisaties. Het leuke aan PAQT vind ik vooral de grote variëteit die we hier hebben. En het feit dat een probleem nooit louter jouw eigen probleem is. We pakken de zaken waar nodig aan als team en iedereen staat altijd klaar om je te helpen in zijn of haar eigen vakdomein. Samenwerken met collega’s buiten mijn eigen vakgroep vind ik enorm interessant.”
Lene Leyssen
Ook Lene heeft haar hart helemaal verloren aan de variëteit van de advocatuur. “Je kan naar de rechtbank gaan als je een procedure hebt, je kan advies geven, je kan overeenkomsten opstellen, je kan cliënten bijstaan met het zoeken naar een compromis, … Die afwisseling vind ik enorm uitdagend. Ik ben advocaat bij PAQT sinds 2011 en focus mij vooral op ondernemingsrecht, bouwrecht en vastgoed. Het interessante aan de advocatuur is het feit dat je je niet alleen moet bezighouden met het strikt juridische, maar als adviseur ook aandacht moet hebben voor andere aspecten van het ondernemerschap.”
Rosalia Diliberto
Samen met Leen is ook Rosalia actief in de vennootschapsrechtelijke cel. “Ik ben hier vorig jaar mijn stage begonnen bij Leen”, vertelt Rosalia. “Die stage duurt drie jaar in de advocatuur en ik ben absoluut van plan om erna ook te blijven. Want ook ik ben opgegroeid met het idee advocaat te worden. Bij alle tv-series waar advocaten in voorkomen, dacht ik meteen: ‘ja, dat wil ik ook’. Het interessante aan de advocatuur is dat het echt een full package is. Je geeft niet alleen advies, maar kan ook op andere vlakken iets betekenen voor je cliënten. En bij vennootschapsrecht zijn er ook heel wat invloeden van andere takken. Bij bepaalde dossiers moet je bijvoorbeeld rekening houden met arbeidsrecht of fiscaal recht. Daar heb ik minder kennis van, waardoor het mij vaak de gelegenheid geeft om samen te werken met mijn collega’s in de andere sectoren. En dat vind ik enorm boeiend. Want zo zie je het geheel en vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.”
Leen Wetsels
Ook aan tafel: Leen Wetsels. “In 2007 ben ik hier begonnen als stagiaire en sinds februari 2018 ben ik hier vennoot. Ik leid het departementvennootschapsrecht,waardoor ik cliënten veel begeleid bij overnames van bedrijven, aandeelhoudersafspraken en nog veel meer. De openheid op ons kantoor is de grote sterkte van PAQT. Net zoals het feit dat we allemaal dezelfde visie delen over hoe je een advocaat moet en kunt zijn. Zo vinden we het enorm belangrijk om niet vanuit één hokje of een bepaald vakdomein te denken. Want er is altijd een juridische kant, maar ook een financiële en menselijke. Er zijn heel wat factoren die je mee in beschouwing moet nemen. Ik kan gerust stellen dat iedereen binnen ons kantoor daar ook aandacht voor heeft.”
Investeren in het team
Dat er bij PAQT een open sfeer heerst, valt dan ook niet te ontkennen. “Ik denk dat we een goede groepssfeer allemaal erg belangrijk vinden”, gaat Leen verder. “Iedereen kan goed met elkaar opschieten. En dat is ook essentieel, want uiteindelijk spendeer je heel wat tijd met elkaar. Maar we investeren ook wel heel veel in een hecht teamverband. Zo organiseren we een aantal vaste actviteiten, zoals ons kerstfeestje, onze jaarlijkse barbecue en andere meer ludieke kantooractiviteiten tijdens het jaar.”
“Daarnaast eten wij ook altijd samen op donderdag”, vervolgt Leen. “En dat is echt een vast moment dat wij geprikt hebben, omdat we merkten dat we anders soms weinig momenten hadden om in een ontspannen sfeer gesprekken te voeren. Iedereen doet zijn uiterste best om aanwezig te zijn. En dat is leuk, want het is echt een teammoment. Maar het staat wel altijd bij iedereen in de agenda geblokkeerd. Wij hebben intussen een beurtrol afgesproken en elke keer zorgt één iemand voor de maaltijd. Vroeger was dat gewoon soep en brood, maar intussen is dat wel een beetje geëscaleerd (lacht).”
Persoonlijke ontwikkeling
Naast investeringen in het team, vindt PAQT het ook belangrijk om in kennis te investeren. “Binnen het kantoor krijgen wij de mogelijkheid om zowel interne als externe opleidingen te volgen”, vertelt Ilona. “Daarnaast hebben wij ook onze deftige vrijdag. Dan zitten we tijdens de lunch met iedereen aan tafel en doet elk vakgebied een voorstelling van een actueel thema of nieuwe wetgeving, overlopen we dossiers en wisselen we kennis uit zodat we daar nadien over kunnen brainstormen. En daar steekt iedereen veel van op. Lene verzorgt de agenda van onze deftige vrijdag en leidt alles in goede banen.”
“Daarnaast willen wij ook de mogelijkheid bieden om extra te specialiseren”, vult Leen aan. “Zo is Rosalia op dit moment nog een extra master in het vennootschapsrecht aan het volgen. Want wij zijn een kantoor van gespecialiseerde advocaten en dan moet je natuurlijk ook investeren in die kennis en kwaliteit.” Iets wat ook Rosalia beaamt. “Ik ben er zeker van dat de opleiding zijn vruchten gaat afwerpen. Dus ik ben blij dat het kantoor mij daarin aanmoedigt en mij ook de nodige flexibiliteit wil bieden om zo’n opleiding te volgen.”
Open deur
Al leert iedereen vooral ook veel van elkaar bij. “De deuren staan hier altijd wagenwijd open”, besluit Leen. “Als je een idee of een vraag hebt, kan je bij iedereen terecht. Wij zijn ervan overtuigd dat 1 + 1 niet gewoon twee is en dat het overleg ervoor zorgt dat iedereen het beste in zichzelf naar boven haalt ten dienste van onze cliënten. Want ook al zijn we een gespecialiseerd kantoor, we moeten wel afstappen van het hokjesdenken. Een juridische vraag is meestal niet terug te brengen tot één rechtstak of één specialisatie. De beste oplossing voor onze cliënten vloeit dan ook vaak voort uit teamwork.”