Officieel kwaliteitslabel voor gendergelijkwaardigheid

Meer info

Officieel kwaliteitslabel

Melissa Delissen – Devoteam

Luister hier naar de podcast met Melissa Delissen

De passie om bedrijfsdoelstellingen te combineren met Microsoft-technologie

ICT-dienstverlener Devoteam België overhaalde Melissa Delissen in december 2020 om hun ‘team’ te vervoegen. Ze heeft één rode draad in haar leven: Microsoft.

De uitdaging waarvoor ze nu staat, is bij Devoteam de dienstverlening met Microsoft-technologie tegen 2024 te verviervoudigen.

Wanneer ik met Melissa praat, krijg je op geen enkel moment de indruk dat dit voor haar geen haalbare zaak zou zijn. Waarschijnlijk komt dat door het feit dat ze als vrouw zich nog steeds herhaaldelijk moet bewijzen in de IT wereld. Hoge hakken en kabels trekken. Ja, het bestaat echt.

Kiezen voor bits en bytes

Melissa (42 jaar) is mama van drie. Een dochter van 14 en een tweeling van 11, en in Corona tijden kan dat best pittig zijn. Een rijk gevulde carrière van twintig jaar waar Melissa haar focus heeft gelegd op Microsoft technologie. Gestart in een technische functie en doorgegroeid tot het management.
Ze draaide die knop om op haar 36ste. En dat is best wel jong. Op dat ogenblik liet ze het technische gedeelte voor een stuk achter haar.

Haar ouders hadden haar liever in een andere, meer sociale rol gezien: “Ik heb dat ook geprobeerd,” vertelt Melissa, “maar ik had altijd al veel meer interesse in computers. Alles wat draaide rond bits en bytes.”

“Ik groeide op in Poperinge, de streek van Lernout & Hauspie,” zet Melissa haar verhaal verder. “Aan Flanders Valley was er een school verbonden voor mensen die werk zochten in de informatica. En daar volgde ik een opleiding gefocust op programmeren.” Zo kreeg ze alvast de basis onder de knie.

Eerste ervaringen op de werkvloer

Melissa studeerde af op haar 20ste en zette de eerste passen van haar carrière bij een bedrijf dat gelinkt was aan Flanders Valley op het bedrijventerrein in Zaventem, waar ze nu ook werkt voor Devoteam.

We zeggen en schrijven nu eind jaren 90, maar omdat het voor bedrijven toen nog wereldvreemd was dat vrouwen in IT werkten, ‘mocht’ Melissa starten aan de receptie. “Voor mij was het belangrijk om in die wereld aanwezig te zijn,” vertelt Melissa. “Daarom heb ik die job aangenomen.”

Ondertussen werkten een paar mannen, die samen met haar het traject bij Lernout en Hauspie hadden gevolgd, voor de helpdesk. “Van hen leerde ik nog heel wat dingen bij. Als collega was er een goeie interactie, maar uiteindelijk werkte ik toch nog steeds ‘maar’ aan de receptie en mocht ik de post bedelen.”

Na twee jaar hield Melissa het voor bekeken en startte bij ‘World Online’ voor de helpdesk. WOL was de ‘leverancier’ van het vroegere internet. Je diende op dat ogenblik nog in te bellen met een modem wat haar spontaan aan het lachen brengt wanneer ze over die periode spreekt.

Microsoft

Voor de volgende uitdaging koos Melissa een job als support voor computers. Ze startte aan de onderste sport van de ladder, kon ook vrij snel doorgroeien naar de tweede en kwam op dat ogenblik tot de ontdekking dat Microsoft haar ontzettend boeide. “Vooral het e-mail gebeuren fascineerde me enorm,” gaat Melissa verder. “Hoe werkt dat eigenlijk? Ik wou weten hoe het komt dat wanneer je op één plaats iets ingeeft, je dat op een andere plaats kan lezen. En zo rolde ik, in een hele vroege versie, in het Microsoft Exchange verhaal.” Samen met het product groeide ook haar persoonlijke passie: “We zitten nu wel in ‘the cloud’, maar ik ken nog steeds de basis van waar we komen.”

Verschillende bedrijven

Om bij te blijven rond de ontwikkelingen binnen IT was Melissa genoodzaakt kennis te vergaren bij verschillende bedrijven. “Omdat we nog steeds in een hoofdzakelijke mannenwereld zitten, diende ik me voor een stuk extra te bewijzen. En daar heb ik een aantal stappen voor genomen,” zet Melissa haar verhaal verder. “Zo heb ik gewerkt aan IT in fabrieken, waar ik op mijn hoge hakken op een laddertje stond om de netwerkkabels in de plafonds door te steken.” (lacht).

Na de vergaarde kennis in engineering stapte Melissa over naar consultancy. Voor haar een heel dankbare job. Vooral de  onbewuste vooroordelen wegwerken door ‘als vrouw’ precies te weten waarover je sprak, gaf ontzettend veel voldoening. “Ik heb effectief nachten gestudeerd om op peil te blijven en mijn kennis te onderbouwen met certificaten,” gaat Melissa gepassioneerd verder. “Het is belangrijk in deze wereld waar voortdurend geïnnoveerd wordt, dat je je kennis op peil houdt.”

De stap naar Devoteam

Haar tijd bij Microsoft omschrijft ze zelf als “de universiteit van het leven”. Op gebied van cultuur, gendergelijkwaardigheid en het feit dat ze de gelegenheid kreeg om heel veel te reizen. Dat gaf haar een bagage aan kennis om te leren omgaan met verschillende types van mensen. Ze kreeg de gelegenheid om zich technisch verder te blijven ontplooien en behaalde in die tijd heel wat certificaten.

Omdat het reizen wat door begon te wegen voor het gezin, maakte Melissa de stap naar
Fujitsu. Een bedrijf dat haar alle kansen gaf. Ze leidde er gedurende 5 jaar een business unit puur op Microsoft. De laatste 2 jaar maakte ze de overstap naar West-Europa, waar ze de business consultancy hielp opstarten. “Dat was een stuk weg van mijn Microsoft verhaal. Het ging meer in de richting van strategie, het meewerken aan het businessverhaal van de klanten. En nu bij Devoteam kan ik de twee werelden met elkaar combineren.”

Devoteam wil Microsoft services implementeren in het strategisch meedenken met de klant. Als een studiebureau zoeken naar oplossingen voor vooropgestelde doelen, altijd gecombineerd met de Microsoft technologie. Melissa vormt als het ware de lijm tussen de strategische aanpak van een probleem en de technische component die daarmee gepaard gaan.

En Melissa gaat verder: “Je gaat dus niet meer alleen naar de IT managers luisteren binnen een bedrijf, maar praat ook met C-levels precies omdat je vanuit het probleem vertrekt. We willen vooral de frictie tussen het IT departement en de C-levels weghalen. Voor C-levels is het niet altijd helder waar alle kosten naar toe gaan. Wanneer we dan vertrekken vanuit de doelstellingen, kunnen we op IT-level werken aan de oplossingen.”

En zo komt dat sociale stukje, waar haar ouders haar zo graag in hadden gezien, toch nog aan bod.

Vrouwen in STEM

IT is dus absoluut niet saai. Toch krijgen we er te weinig beweging in wanneer het over vrouwen gaat. De perceptie ervan en het beeld dat via media, cartoons en foto’s wordt neergezet, strookt niet met de werkelijkheid. Er is wel degelijk het ‘verbindende’ aspect waar nog onvoldoende aandacht aan wordt geschonken.

Voor Melissa zijn er o.a. twee dingen waaraan we dienen te werken. “Je dient aandacht te geven aan de manier waarop je een job omschrijft wanneer je gaat rekruteren. Als je dat te technisch maakt, schrikt het af. Een tweede zaak die vaak afschrikt, is dat het geen nine-to-five job is. Het is een job waarin het leren nooit ophoudt. En dat vraagt tijd.”

Melissa geeft ook toe dat ze daarom stopte met de technische kant van de job nog verder te ontwikkelen. Je dient telkens opnieuw te gaan voor dat volgende certificaat, want dat wordt van de klant verwacht en dat vraagt best heel wat van je tijd die je naast je werkuren en de tijd die je met je gezin wil doorbrengen, moet reserveren.

Als werkgever kan je daar natuurlijk aan meewerken om het vele vrouwelijk talent niet verloren te laten gaan. Je kan studiedagen om bepaalde certificaten te behalen incalculeren bij de werkdagen waardoor de tijd niet extra moet worden ingelast. Om de juiste balans te vinden, mag die studietijd niet ten koste gaan van de privé tijd.

Corona combineren

Niemand van ons kreeg ‘de keuze’ om Covid-19 te combineren met het gezinsleven. Met 3 tieners in huis en afstandsonderwijs was de afgelopen periode voor Melissa best wel pittig. Het viel haar op dat voor het afstandsonderwijs er nog heel wat werk aan de winkel is op het vlak van IT.

“Niet alles werkte perfect,” gaat Melissa verder. “En dat maakt dat je tussen je meetings door, je kinderen ook nog eens moest ondersteunen. Daardoor was het vaak moeilijk om je op je eigen werk te blijven concentreren.” Melissa voelde van haar kant op dat ogenblik dat werkgevers daar zeker rekening mee hielden, maar het betekende ook dat op het einde van de ‘schooldag’, de werkdag voor een stuk nog begon. Met als gevolg dat je op die momenten er weer niet voor je kinderen kon zijn.

(On)bewuste vooroordelen

Jammer genoeg is Melissa als vrouw in haar carrière tegen al dan niet bewuste vooroordelen aangelopen. En ze vertelt: “Op een zeker ogenblik had ik een sollicitatiegesprek bij een bepaalde firma die ook poetshulp inschakelde. En ik spreek hier over een grote firma zonder ze bij naam te noemen. Terwijl ik zat te wachten, hoorde ik de heren, die mijn sollicitatie zouden afnemen, praten met de receptie: ‘ben je zeker dat het een vrouw is? Ja, maar dan is dat niet voor onze IT afdeling. Dan is het voor onze poetshulpen’. Ik heb mijn sollicitatie wel afgerond, maar voor mij stond het op dat moment wel vast dat ik niet voor dat bedrijf wou werken.”

Melissa ondervindt wel dat er zich ook een kentering voordoet bij de werkgevers, maar de klanten zijn er met momenten nog niet klaar voor en durven zelfs nu nog naar een man te vragen voor hun consultancy. Ze merkt dat in de wereld van IT je nog steeds wordt bekeken ‘als vrouw’. Daar waar bij de mannen je niet wordt bekeken ‘als man’: “Ik krijgt nog vaak de opmerking: ‘jij als vrouw, je doet dat fantastisch.’ Waarbij ik dan vaak de neiging heb om te zeggen: ‘jij als man ook.’(lacht). Dat blijven voor mij vreemde uitspraken.”

Nog andere uitdagingen

 Het loonplafond is voor Melissa nog een uitdagend thema. Ze beseft dat we als vrouw misschien niet de meest harde onderhandelaars zijn en voegt er lachend aan toe dat zij er zelf ook nog toe behoort: “Het gaat bij vrouwen vaker over de inhoud van de job dan wat er op het einde van de maand op onze bankrekening staat. Ik merk dat voor dezelfde job inhoud bij mannen meer aangeboden wordt, dan bij vrouwen. Hoewel ik vermoed dat dit eerder onbewust gebeurt.”

Een andere uitdaging ligt er dan weer in dat men ons niet als ‘bitches’ beschouwt wanneer we als vrouw sterk en zelfzeker uit de hoek komen: “Dat evenwicht vinden, is met momenten best wel moeilijk. Kordaat kunnen optreden zonder je vrouwelijkheid te verliezen. Men ziet het al snel zwart/wit. Dat vloeit uiteraard voort uit het feit dat binnen IT er nog steeds heel veel mannen op C-level zitten. Wanneer je dan maar met 1 of 2 vrouwen binnen het management zit, maakt dat het er niet makkelijker op. Het is vooral belangrijk dat in dat proces je je identiteit als vrouw niet verliest.”

Een kinderdroom

Melissa hoeft geen seconde na te denken op mijn vraag wat ze als kind graag wou worden. Heel kordaat komt er ‘journalist’ uit: “omdat ik heel nieuwsgierig ben. (lacht) Dat heeft me in al die jaren wel geholpen in mijn job.”

Niet alleen haar nieuwsgierigheid, maar ook dingen toevertrouwen op papier leidde een aantal jaren geleden al tot een boek. Het zou ons dus zeker niet hoeven te verwonderen indien er binnen een paar jaar nog eentje geschreven wordt.

Bucketlist

Zodra het weer kan, wil Melissa het reizen hervatten. Zo staat Zuid-Amerika zeker nog op de lijst. Maar in deze corona-tijden zou vrijheid al heel veel betekenen. Mensen die dicht bij haar staan terug zien en op een ‘normale’ manier terug met hen kunnen omgaan.

Op het vlak van haar carrière voelt ze zich nu zeker goed in haar vel: “Het liefst van al wil ik bouwen. Ik bouw graag iets nieuws op waarvan ik dan het resultaat ook zie. Dat geeft me enorm veel voldoening.”

Een bucketlist waar ze zich bij Devoteam helemaal in kan laten gaan.

Deel dit artikel

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.