Melissa Bongiorno en Maxim Geurden
Goed eten en drinken gaan hand in hand. Dat weten ze bij familie Geurden, een klinkende naam in de Limburgse horeca, als geen ander. Een gedeelde passie voor wijn kon dan ook niet anders dan uitmonden in een eigen wijnhandel: Grapes House of Wines. “Wijn past bij elke gelegenheid, elke maaltijd en elk moment van de dag”, vertelt Maxim Geurden, samen met zijn ouders eigenaar van Hotel Restaurant Mardaga en medeverantwoordelijke voor de sales van Grapes House of Wines. “Iedereen drinkt graag wijn, maar je moet je smaak leren vinden.”
Dubbel familiebedrijf
Grapes House of Wines is het nieuwe project van Peter Geurden, CEO van Different Hotels, en Paul Van Dinter, doorwinterd wijnhandelaar. “Iedereen die in Grapes House of Wines zit, houdt van wijn. En daar wouden we graag samen iets rond doen”, legt Maxim Geurden uit. “Mijn nonkel Peter sprak me aan in verband met zijn interessante visie over wijnhandels en vroeg me wat ik ervan vond. Zo besliste ik dat ik mijn steentje wou bijdragen. Het begon met de overname van twee wijnhandels, Wijnhandel Van Dinter en Armando’s Vineyard. Paul is al jaren een vriend van de familie en zijn wijnkennis is fenomenaal, dus wouden we dat hij aanwezig bleef in Grapes House of Wines. We bouwden zijn oude winkel in Dilsen om naar een gloednieuwe zaak. Onder Paul was de zaak als een familiebedrijfje, met ons erbij is het een dubbel familiebedrijf geworden.”
“Grapes House of Wines is een wijnhandel met zowel zakelijke als particuliere klanten”, vertelt Melissa Bongiorno, die naast haar fulltime job als economisch deskundige ook mee Grapes House of Wines vertegenwoordigt en actief is bij Mardaga. “De winkel draait goed, maar ook op B2B- vlak hebben we al een stevige voet aan wal. Veel hebben we te danken aan het ontzettend groot netwerk dat we samen bij elkaar brengen. Alle hotels van Different schenken onze wijn. En Maxim kent overal wel iemand. De stap om onze winkel te bezoeken of met ons zaken te doen, is dan al een pak kleiner. Bovendien hebben we onze eigen wijngaarden in Spanje en verkopen we dus ook onze eigen El Primavera wijnen. Zoiets is ontzettend leuk als uithangbord.”
Sommeliers van niveau
“Om ons nog meer onder te dompelen in Grapes House of Wines en de wereld van wijn, behaalden Melissa en ik ook ons WSET (Wine & Spirit Education Trust, n.v.d.r.) diploma niveau twee”, gaat Maxim Geurden verder. “WSET is een wereldwijd erkende organisatie voor wijnliefhebbers en sommeliers. Er zijn vier niveaus van opleidingen, waarvan ikzelf in september start met niveau drie. Geloof me, het is geen lachertje om dat diploma te behalen. Maar ik ben gemotiveerd. Ik heb de liefde voor wijn via mijn vader Ludo meegekregen, en ben dankbaar dat ik hier samen met Melissa verder in kan groeien. Ik ben er constant mee bezig. Dat zie je ook op het Instagramprofiel van Maxim”, lacht Melissa Bongiorno. “Daar staat alleen maar wijn op.”
“Ik wil mijn liefde voor wijn dan ook zeker verder zien ontplooien”, glimlacht Maxim Geurden. “Onder andere met de groei van Grapes House of Wines. Zo zullen we graag op korte termijn een gloednieuwe belevingswijnwinkel openen in Genk. Hierna willen in de toekomst ook starten met onze eigen wijnacademie.”
Over smaken valt niet te twisten
“Iedereen heeft een eigen smaak, maar iemand die niet graag wijn drinkt, die bestaat niet. Die heeft gewoon zijn juiste smaak nog niet gevonden. Mijn tip is om zoveel mogelijk te proeven en te ruiken, om zoveel mogelijk druiven te proberen. Want elke wijn is anders, en je kunt moeilijk zeggen dat de ene beter of slechter is. Dat is iets persoonlijks. Wij hebben het geluk dat we al zoveel wijnen konden proeven”, valt Melissa Bongiorno bij. “Zo weet ik nu dat ik het liefst een iets zwaardere Bordeauxwijn drink. Het schoolvoorbeeld van een duurdere smaak”, lacht Maxim Geurden. “Al hoeft een goede wijn zeker niet duur te zijn.”
Over de leukste plek om te genieten van een glas wijn, moeten Melissa en Maxim even nadenken. “Dan ga ik toch voor de Provence, op een heerlijke zomeravond”, kiest Melissa Bongiorno. “Voor mij is wijn een drank die bij elke gelegenheid past”, besluit Maxim Geurden. “Het meest perfecte is om met de juiste mensen de juiste fles open te trekken, op het juiste moment. Al kan ik gerust ook in mijn eentje drinken, hoor (lacht).”