Officieel kwaliteitslabel voor gendergelijkwaardigheid

Meer info

Officieel kwaliteitslabel

Marina Doggen

Luister hier naar de podcast met Marina Doggen

Ondernemer in hart en ziel

Marina is geen onbekende voor X², noch voor het Limburgs ondernemerslandschap. Onder haar charmant uiterlijk gaat een zakenvrouw schuil die met heel hard werken en risico’s nemen zowel Berrentec als Gutami Solar op de kaart zette. Marina verliest daarbij niet uit het oog dat je nooit alleen onderneemt, maar met mensen die mee geloven in je verhaal.

Bij één van mijn eerste klanten hier in Beringen stapte de klant naar mijn man, die in de wagen zat, met de opmerking dat het toch niet kon dat een madammeke iets kwam vertellen over poorten.”

Ondernemersbloed als DNA

Voor Marina was het al op heel jonge leeftijd duidelijk hoe de toekomst er zou uitzien. Net zoals haar vader zou ze zelfstandige worden. Op 6 jarige leeftijd sleepte ze, tenger als ze was, met stenen om haar vader te helpen in zijn zaak. “Mijn droom was om later het bedrijf met mijn vader verder uit te bouwen. En met de geboorte van mijn broer, was het plaatje compleet. Ik zou zorgen voor het binnenhalen van de klanten, want dat commerciële kantje was er al heel vroeg (lacht) en mijn broer zou dan de fysieke arbeid verrichten en de ploegen aansturen.”
Op haar 12de diende ze echter de droom los te laten. Haar vader werd ziek en startte niet lang daarna terug op als metser voor een groot aannemersbedrijf.
Een tweede droom viel in duigen op haar 15de door een zware rugoperatie en uiteindelijk begon ze aan de regentaatstudie Wetenschappen-Aardrijkskunde. Maar tijdens haar stageperiode kwam ze er snel achter dat lesgeven niet de voldoening gaf waar ze naar zocht.

Marina vond haar eerste baan bij de RVA, waar ze instond voor dossiers calculatie. Dat bracht haar vaak bij het toenmalige Ford Genk dat in die tijd al zwaar leed onder economische werkloosheid. Haar duidelijke aanwezigheid ontging niet aan de vakbondsorganisatie ACV, die haar inlijfde voor de werkloosheidsdienst in Beringen. Marina pionierde er als eerste vrouwelijk afgevaardigde in Limburg voor de ondernemingsraad en de syndicale delegatie.

Uiteindelijk kwam ze terecht in de onderneming van haar man: ambachtelijke hekken en poorten. Marina verdiepte zich in de materie waardoor ze mee kon timmeren aan de weg van het bedrijf. Ze bouwde het bedrijf commercieel uit en stak energie in de branding van het merk. Dat leidde 12 jaar geleden tot de bouw van een nieuw pand in Beringen.

Nooit vanzelfsprekend

Het verhaal is makkelijker verteld dan de uitvoering ervan. Op het moment dat Marina begon, begin jaren negentig, was de aanwezigheid van een vrouw not done: “Bij één van mijn eerste klanten hier in Beringen stapte de klant naar mijn man, die in de wagen zat, met de opmerking dat het toch niet kon dat een madammeke iets kwam vertellen over poorten.” Het antwoord van haar man was resoluut: “het is dat of het is niets.” (lacht). Met de wegenkaart op haar schoot – van GPS was er nog lang geen sprake – overtuigde ze gaandeweg steeds meer klanten.

Geld wordt nu anders besteed. Reizen, etentjes vallen weg. Mensen investeren in hun woning.

De volgende stap: zonnepanelen

Een jaar nadat het gebouw in Beringen stond, vroeg Tine, haar dochter, om mee te mogen bouwen aan de zaak. Beide dames waren ervan overtuigd dat duurzaamheid te toekomst was en kozen om op te starten met zonnepanelen.

Geen evidente keuze bleek achteraf: “Aanvankelijk dacht ik dat het wel makkelijk zou zijn. Vanuit mijn ervaring met de bestaande zaak, was ik ervan overtuigd dat het een verhaal van aan- en verkopen was. Maar dat bleek een grote misvatting.” Samen met haar dochter volgden ze bij hun eerste leverancier in Duitsland een uitgebreide cursus. In het Engels! Ze kropen op daken, leerden calculaties maken. Kortom alles wat je nodig hebt om zonnepanelen te verkopen en te plaatsen passeerde de revue.

Alsof dat nog niet voldoende als uitdaging gold, werden kort nadat ze met hun nieuwe droom startten, de overheidsondersteuningen teruggeschroefd. “Het was een periode dat we letterlijk dag en nacht werkten, maar we zijn er uiteindelijk geraak.”

Groeien

Gutami Solar vloeide voort uit Berrentec. 6 jaar na haar ontstaan, haalde Berrentec een grote aanbesteding binnen. “Op dat moment niet de beste periode voor ons omdat de certificeringen van de overheid bijna volledig wegvielen”, gaat Marina verder. “We kregen voor het eerst ernstige verliescijfers te verwerken. Heel wat Limburgse bedrijven hebben het toen niet gehaald. Wij waren al eerder begonnen met diversifiëren: warmtepompen, zonneboilers. Maar alles ging toen heel snel. We voelden de afgrond steeds korter bij komen.”

Om de aanbesteding te kunnen realiseren, diende er ook een grote voorraad te worden aangelegd. Die financiële middelen waren op dat moment niet voorhanden. Om de aanbesteding niet verloren te laten gaan, riep Marina de hulp in van Gerben Pek (Gutami Holding Nederland nvdr) als leverancier.

Overtuigd van de mogelijkheden om te groeien, richtten ze samen Berrentec België op. Winst liet niet lang op zich wachten en uiteindelijk werd besloten om de groothandel onder te brengen onder een nieuwe naam Gutami Solar. “Ondertussen zitten we aan de 30ste aanneming met diezelfde partij, die mee aan de oorsprong lag.”

Daar waar Gutami zich focust op grote totaal projecten in België en Nederland, focust Berrentec zich op particuliere projecten waarbij ze dan de gehele aanpak op zich nemen om woningen energie neutraal te maken.

Groeien betekent ook op zoek gaan naar synergiën. Dat gebeurde een aantal maanden geleden met de Group Jansen. Marina vertelt: “wij leggen panelen op grotere, professionele gebouwen en we zochten iemand voor de bordenbouw. Nadia Jansen (Jansen Building Company) nam niet zo lang geleden een firma over die bordenbouw doet. We zochten naar een heel solide partner, vandaar onze keuze om met hen samen te werken.”

Booming Business

Marina ervaart nog steeds dat haar wereld een booming business is. “Enkel in de maanden maart, april voelden we terughoudendheid. Door de uitbraak van Covid kwam voor veel bedrijven en particulieren alles een beetje op losse schroeven te staan. Ondanks de angst die er toen was, waren mensen ook snel weer bezig met het thuisgebeuren. Vooral voor Berrentec is er een groei in omzet. Geld wordt nu anders besteed. Reizen, etentjes vallen weg. Mensen investeren in hun woning.”
Of dat volgend jaar dezelfde vlucht zal nemen, is voor Marina nog afwachten. De regering speelt hierin een belangrijke rol. Er is uiteraard het akkoord van Parijs (Klimaatconferentie COP21 zorgde voor een internationaal verdrag om de opwarming van de aarde te beteugelen nvdr), maar er wordt nog te weinig gesproken over energieneutraal. België zou volgens haar hier een veel progressievere rol in moeten spelen, zoals onze buren Nederland.
Het zou bovendien het werkloosheidsprobleem aanpakken door mensen op te leiden in het renoveren van woningen naar energie neutrale wooneenheden.

Wij startten intern al 2 weken voor de effectieve lockdown, met het dragen van mondmaskers. Op dat vlak liepen we dus ver vooruit op de regeringsbeslissing.

Aanpak van een crisis

Wanneer Marina in maart geconfronteerd wordt met de situatie van een lockdown beseft ze dat ze snel dient te handelen. Bestaande werven kunnen niet blijven liggen, want het cumuleren van werk, leidt op termijn tot problemen. Er moest gezocht worden naar huisvesting gezien alle B&B’s gesloten werden, tussenschotten in camionetten, mondmaskers, handgel. Bovendien lagen de meeste werven in Nederland. Dat betekende dat er om de haverklap nieuwe attesten moesten worden uitgeschreven om de grens te mogen passeren. Marina heeft waarschijnlijk nooit zoveel handtekeningen op korte termijn gezet dan tijdens die eerste lockdown.
“We sensibiliseerden mensen om zelfs op het dak mondmaskers te dragen, en dat was de eerste weken best wel een uitdaging.” Vooral haar mensen overtuigen van de noodzaak omdat men nog zo weinig wist over de verspreiding, vroeg de nodige inspanning.

Voor de tweede lockdown lagen de kaarten al enigszins anders. “Wij startten intern al 2 weken voor de effectieve lockdown, met het dragen van mondmaskers. Op dat vlak liepen we dus ver vooruit op de regeringsbeslissing.”

Soms de moed verliezen

Wanneer ik de gedrevenheid zie waarmee Marina haar verhaal vertelt, vraag ik me af zo nooit eens de moed verliest wanneer je voor uitdagingen staat. Er volgt heel even een moeilijk moment, maar dan gaat ze verder: “Voor mij is dat vooral wanneer je een mes in de rug krijgt van mensen waar je zelf heel veel tijd, energie, en medeleven in stak. Dan moet ik even naar adem happen en mij opnieuw focussen op die mensen die het wel goed met je voorhebben. Uiteindelijk wordt Gutami gemaakt door het team. En wanneer er dan een paar belangrijke schakels wegvallen,  ben je toch wel even down. Zelfs tot het depressieve toe.”

Voor Marina zijn er problemen er om opgelost te worden. Maar met mensen is dat gewoon anders. Wanneer er nu sollicitaties worden afgenomen, wordt de parameter gelegd in welke mate de persoon past binnen het DNA van Gutami. Vertrouwen, verantwoordelijkheid nemen, ook t.o.v. je collega’s door je handen uit de mouwen te steken, er met je hart voor gaan, zijn de criteria die Marina vooropstelt in haar sollicitatiegesprekken.

Wat een man kan, kan een vrouw ook. Alles ligt eraan of je iets wil doen. Willen is kunnen! En dat geldt ook in de omgekeerde richting.

Evolutie in gendergelijkwaardigheid

Voor zover Marina weet, is zij de enige vrouwelijke CEO van een zonnepanelenbedrijf. Van haar eerste verkoopsgesprek 30 jaar geleden tot vandaag zijn er zeker dingen veranderd wanneer je spreekt over een gendergelijkwaardige aanpak. Meer nog, ze gelooft er zelfs in dat vrouwen sneller een deal rondkrijgen dan mannen. Voor haar is het duidelijk: “Wat een man kan, kan een vrouw ook. Alles ligt eraan of je iets wil doen. Willen is kunnen! En dat geldt ook in de omgekeerde richting.” Marina raakt best een beetje pist off van de clichévraag over hoe je een huishouden combineert met je professionele carrière, terwijl er nooit aan een man gevraagd wordt hoe hij zijn carrière combineert met sport, of met de tuin. Haar overtuiging is dat vrouwen sowieso in staat zijn om meerdere dingen gelijktijdig uit te voeren, maar dat staat los van hard werken, intelligentie. Alles draait om de persoon zelf en dan maakt het niet uit of je man of vrouw bent.

Het staat vast dat bij Gutami een eerlijke verdeling is van mannen en vrouwen en misschien dat vrouwen wel in de meerderheid zijn. Ook in de managementfuncties! Voor Marina gaat het over de mens ongeacht afkomst of achtergrond, maar altijd met de ingesteldheid om de dingen op de juiste manier aan te pakken. Voor iedereen ongeacht gender geldt dat je je zaak kent en weet waarover je spreekt. Daar draait alles rond.

Het leven van je droom

Marina krijgt al eens de stempel van workaholic op gekleefd. Zelf ervaart ze dat zo niet: “ik kom elke dag even graag werken. Maakt niet uit of het een moeilijke dag is. Ik onderneem graag.” Misschien dat ze er wat langer op moest wachten dan ze zelf wilde, maar uiteindelijk leeft ze haar droom. Een droom die ze uitbouwde met haar man. Elk op zijn beurt aan de teugels als menner.

Als leidinggevende – waar zeker haar passie ligt – schuwt Marina zich niet om een helpende hand uit de mouwen te steken. En net zoals ze haar droom waarmaakte, is er binnen het bedrijf ook ruimte voor intrapreneurschap. Jong talent krijgt alle kansen om zich te ontplooien en er is altijd ruimte voor gezamenlijke beslissingen.

Wat mag het leven nog brengen?

Marina mag je op een eiland zetten met een goed boek. Reizen is dus zeker iets wat ze haar leven lang zal blijven doen. En hoewel ze niet onmiddellijk de oma is met bloemetjesschort (lacht), betekenen haar kleinkinderen de wereld voor haar.

Maar bovenaan haar persoonlijke Bucketlist staat toch het uitgeven van een boek. Haar leven heeft heel wat up’s en down’s gekend en dat verhaal wil ze nu neerschrijven. Vooral dan hoe ze telkens sterker uit de down’s kwam. En wanneer ze terugdenkt aan alle anekdotes die ze meemaakte in de jaren van de hekken en poorten, groeit er spontaan een glimlach op haar gezicht.

Wij kunnen alvast niet wachten om het te gaan lezen.

 

Marina Doggen: CEO van Gutami Solar groothandel en distributeur van zonnepanelen en samen met haar dochter Tine Bervoets van Berrentec een partner voor diverse energiebesparende oplossingen op uiteenlopende vlakken zoals zonnepanelen, gascondensatieketels, airco’s, warmtepompen, vloerverwarming en warmtepompboilers.

Deel dit artikel

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.