Frédérique Charlier
Luister hier naar de podcast met Frédérique Charlier
Het welzijn van de mens voorop
Het was op een Eindejaarsreceptie van The Shift (een netwerkorganisatie die haar focus legt op de 17 SDG’s) in december 2019 dat ik Frédérique Charlier leerde kennen. En iedereen maakt dat wel eens mee in zijn leven. Mensen die je ontmoet en waarvan je onmiddellijk aanvoelt dat het ‘past als een handschoen’. Dat er een connectie is en je meteen op dezelfde golflengte zit.
Tijdens ons gesprek toen vertelden we elkaar wat onze plannen voor de toekomst waren. Plannen die zo sterk aanvullend zijn dat we gelijk ook wisten dat we daar wat mee moesten doen.
We zijn nu een jaar, een paar ontmoetingen en Zoom meetings verder en op 23 december 2020 sloten we een Coronajaar af met een handtekening waarmee Frédérique het ambassadeurschap van XKwadraat opneemt voor Wallonië, Franstalig Brussel, Luxemburg en Frankrijk.
Laten we beginnen bij het begin
In haar 26 jarige carrière in de financiële dienstensector kreeg Frédérique vaak het gevoel dat alles toch net een beetje anders kon om mensen te leiden en te motiveren: “ik werd vaak geconfronteerd met mensen die met een burn-out te maken kregen. En ik besloot op zoek te gaan naar manieren om hier anders mee om te kunnen gaan. Dat bracht me bij True Talk.”
Vóór het zover was, ging Frédérique eerst opnieuw naar de Universiteit. Ze studeerde er bemiddeling en conflict management. Daarna volgde nog een lerarenopleiding ‘Search Inside Yourself’ in Berlijn.
“Ik heb die verschillende aanpakken zelf als zo impactvol ervaren dat ik die nu binnen bedrijven enorm graag meedeel (…) over emotionele intelligentie, want heel wat conflicten binnen bedrijven vinden hun oorzaak door emoties.”
Search Inside Yourself
‘Search Inside Yourself’ is letterlijk een innerlijke zoektocht om antwoorden te vinden. Dat gebeurt in groep, al dan niet van eenzelfde bedrijf. “Emotionele intelligentie begint met intrapersoonlijke competenties, waarvan zelfbewustzijn de basis is, maar daar stopt het niet. Na het intrapersoonlijke komt het interpersoonlijke dat zo belangrijk is om in teams te werken. Empathie, compassionate leadership, conflict management en communicatie kunnen inderdaad ontwikkeld worden.” Frédérique vond op die manier een oplossing in het vullen van de leemtes die ze vaak zelf ervaren had op de werkvloer.
Een bewuste keuze
In de carrière van Frédérique draaide reeds alles rond ‘mensen’. Sales, marketing, people management waren de voorlopers om de keuze te maken om haar eigen zaak op te bouwen. Geen evidente keuze wanneer de partner eveneens een zelfstandig beroep uitoefent en twee kinderen universitaire studies hebben aangevat.
Frédérique gaat verder: “wanneer je er voor kiest om je als ondernemer te vestigen, neem je de hele familie mee in je beslissing. Op dat moment kon ik terugvallen op datgene wat ik zelf aan mijn klanten wil meegeven: veerkracht, verder durven gaan dan je angsten. Het besef, de (h)erkenning en het aanvaarden. En vooral er niet vanuit gaan dat ‘falen’ de enig optie is. Ik besefte voor mezelf dat ik ervaring had, dat ik een netwerk had opgebouwd waar ik op kon rekenen en daardoor ook al het vertrouwen had gewonnen bij heel veel contacten. Voldoende basis om achter mijn beslissing te staan.”
Het proces
Ondanks de wetenschap van je eigen kunnen, blijft het geheel een proces. Je wordt niet zelfstandige ‘overnight’. “Ik bleef mijn ervaringen, mijn opgedane kennis delen met mijn toenmalige collega’s, de teams waarmee ik werkte, maar ik had de innerlijke behoefte om breder te gaan. Meer mensen te raken.”
Uiteraard stelde Frédérique zich ook de vraag over wat er zou gebeuren indien ze toch niet zou lukken in haar opzet. “Voor mij was dat probleem relatief, want zelfs indien ik niet zou slagen, zou ik altijd nog terug een job kunnen gaan zoeken.”
De Vredesuniversiteit van Namen
Haar nieuwe uitdaging bracht haar tot bij de Vredesuniversiteit van Namen. Deze werd opgericht door Dominique Pire (Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 1958 voor zijn inzet voor vluchtelingen nvdr) en heeft als specialisatie Positive Conflict Management.
De doelgroep vandaag zijn kinderen, leerkrachten en begeleiders vanaf kleuterklas tot lagere school en middelbaar onderwijs om anders te leren omgaan met conflicten. Men leert er omgaan met het begrijpen van eigen behoeftes, emoties, maar ook met die van de anderen door naar elkaar te leren luisteren, leren communiceren. Wanneer er toch een conflict ontstaat, leren van hoe je dit het best aanpakt. “Eén van de programma’s die we geven heet ‘kleine bemiddelaars’. Daar leren we de socio-emotionele competenties aan de kinderen aan.”
Voor Frédérique betekent het heel veel om een rol van betekenis te kunnen spelen bij de ontwikkeling van dit programma: “als je van in het prille begin bij de kinderen iets kan veranderen, dan heb je een duurzame impact op de toekomstige volwassenen.”
Fundraising
Frédérique vernam op een bepaald ogenblik dat de Vredesuniversiteit op zoek was naar een ‘fundraiser’. Voor haar een unieke opportuniteit om hen in hun missie te steunen. Haar ervaring in onderhandeling en communicatie kon hier een rol van betekenis spelen. En anderhalf jaar geleden stapte ze mee in hun verhaal, aangespoord door de gedrevenheid van de mensen die ze er ontmoette om dingen te kunnen veranderen. En precies dat stukje DNA van Fréderique om dingen te veranderen bracht haar later ook bij X².
Veerkracht in realiteit
De impact van het Coronavirus op zowel haar privé- als professioneel leven toonde nogmaals de veerkracht die je als mens aan de dag dient te leggen. Frédérique en haar partner dienden noodgedwongen te activiteiten stop te zetten. Haar kinderen die erg praktische opleiding volgen (tandheelkunde en architectuur nvdr) dienden thuis aan de slag te gaan. “Je mag daarbij niet uit het oog verliezen dat ondanks dat het moeilijk is, dit vooral niet voor altijd is. Aan alles wat moeilijk is, komt ooit een einde. Het is dan een kwestie van blijven geloven dat het goed komt. En ondertussen blijven werken om het tot een goed einde te brengen.”
Frédérique gebruikte deze periode om in kader van haar activiteiten bij de Vredesuniversiteit, om met stichtingen te onderhandelen over één van de nieuwste programma’s specifiek rond pestvrije scholen, KIVA, en deze te ondersteunen. Een programma ontstaan in Finland en reeds uitgerold in Vlaanderen.
Ze vond niet alleen een stichting die het programma zal ondersteunen, maar kon ook de Waalse overheid overhalen voor subsidies. Haar ‘veerkracht’ leidde opnieuw naar innovatie.
Ook voor haar persoonlijke activiteiten maakte Frédérique gebruik van de opportuniteit die zich aandiende: “het gaf me persoonlijk de tijd om verder te blijven leren. Op het vlak van emotionele intelligentie is het belangrijk dat je permanent kennis vergaart. Je kan je nooit een expert noemen, want er komen steeds dingen bij.” Ze gebruikte de tijd om nieuwe mensen te ontmoeten, ook al was dat virtueel. Om mensen te helpen die het erg moeilijk hadden door het gemis van sociaal contact en vaak de drive verloren om verder te gaan, zowel privé als professioneel. “Met een Spaanse collega organiseerden we gratis webinars over ‘Omgaan met veerkracht in periodes van onzekerheid’. Daarmee hebben we toch heel wat mensen kunnen bereiken en helpen.”
De klanten waarvan de contracten aanvankelijk werden opgezegd vonden eveneens hun virtuele weg naar True Talk om hun medewerkers in onzekere tijden te helpen. De twijfel bij veel bedrijven over de werking van virtuele hulp verdween al snel. “Uiteindelijk draait alles rond authenticiteit en de wilskracht om mensen te helpen, “ vertelt Frédérique.
Niet elk probleem is een genderkwestie
Dat voor Frédérique alles rond het menselijk ‘well being’ draait, mag duidelijk zijn. In kader van de samenwerking die zij als ambassadeur van XKwadraat op zich zal nemen, wou ik wel eens weten of in het uitvoeren van haar job zij ooit geconfronteerd werd met het ontbreken van gendergelijkwaardigheid op de werkvloer.
Frédérique ging op een bepaald ogenblik in haar carrière niet akkoord met een beslissing van haar toenmalige CFO en gaf dat tijdens een meeting aan. Zijn onbeholpen reactie was toen: “you should be domesticated”. Een uitspraak duidelijk relaterend naar het feit dat ze een (jonge) vrouw was.
Op dat moment stond ze zo perplex dat ze een antwoord schuldig bleef. Wat het haar op termijn wel leerde was dat wanneer iemand agressief of aanvallend uit de hoek komt, ze dit niet meer persoonlijk opneemt. Frédérique gaat dan eerder op zoek naar de achterliggende oorzaak. “Vaak gaat het over een probleem, van diegene die de uitspraak doet, waarin hij/zij geen tegemoetkoming vindt. En dat helpt, want dan ga je veel meer naar oplossingen zoeken dan je te focussen op de uitbarsting van het moment. Dat geldt trouwens niet alleen voor mannen, maar in mijn carrière werd ik ook geconfronteerd met vrouwen die mij als een vorm van ‘bedreiging’ zagen. Het is dus zeker niet altijd een gendergerelateerde kwestie.”
Wat betekent gendergelijkwaardigheid
Voor Frédérique betekent gendergelijkwaardigheid “een omgeving creëren om een zelfde wereld te delen, ondanks (of met) de verschillen. Voor mij is dat de basis in jullie aanpak. X² biedt de mogelijkheid van oplossingen.”
Ook de aanpak van conflictproblemen die ze terugvindt bij de Vredesuniversiteit biedt oplossingen naar de toekomst in kader van gendergelijkwaardigheid, vrede, betere opleidingen. “Alles draait voor mij rond duurzaamheid, de 17 SDG’S. Ook het werk dat ik doe vanuit True Talk is gelinkt aan duurzame impact. En gendergelijkwaardigheid is één van die elementen.”
Ambassadeurschap van X²
Frédérique heeft verschillende redenen waarom ze koos voor een samenwerking met X² als ambassadeur. “Voor mij ligt de aanpak van X² in de missie zoals ik ze zelf zie. Het is geen beoordelende aanpak. Het is geen kwestie van stigmatisering. Jullie aanpak gaat werkelijk over het delen van dezelfde werkplek in zijn verschillen, maar complementair. Mijn perceptie is dat veel andere initiatieven i.v.m. gendergelijkwaardigheid zeggen ‘dat het anders MOET’, terwijl X Kwadraat toont ‘dat het anders KAN’ en stelt zelfs concreet advies voor rond ‘HOE het anders kan’. Het is de constructieve – i.p.v confronterende – en resultaat gerichte aanpak die mij totaal aanspreekt.
X² geeft de erkenning dat je op dat gebied juist handelt en koppelt daaraan een positieve boodschap.”