Officieel kwaliteitslabel voor gendergelijkwaardigheid

Meer info

Officieel kwaliteitslabel

EY – X² Congres en Awarduitreiking 2022
10/10/2022

Waar?

Bluepoint Venues, Filip Williotstraat 9, 2600 Antwerpen

Wanneer?

Maandag, 10 oktober om 11u30

Wat?

Gendergelijkwaardig ondernemen onder de aandacht brengen. Daar gaat het bij X² om. En dat kunnen we door thema’s bespreekbaar te maken die op een positieve manier bijdragen om tot resultaten te komen. Met heel wat boeiende sprekers nemen we één onderwerp onder de loep:

 • Gendergelijkwaardigheid in de wereld van Sport

Bedrijven belonen die inzetten op gendergelijkwaardigheid, is het uitgangspunt van de X² Award. U kan erbij zijn om het winnend bedrijf te feliciteren met hun prestaties op dat vlak.

Programma Congres

11u30: ontvangst met soep- en broodjeslunch

12u20: Start Congres met moderator Maarten Vangramberen

 •  intro Hilde Caers (Sport Vlaanderen)
 •  keynote 1 – Stephanie Forde (The Royal Belgian Football Association)
 •  keynote 2 – Griet Langedock (Cycling Vlaanderen)
 •  keynote 3 – Wim Vanlessen
 •  keynote 4 – Prof. Jan Tolleneer (KU Leuven)

14u45-15u15: koffie break

 •  keynote 5 – Annelies D’Espallier (Claamse Ombudsdienst)
 •  keynote 6 – An Caers (Special Olympics)
 •  keynote 7 – Mirte Horemans (Moraltis)

16u45-17u30: debat met Brecht De Vos, Gwenda Stevens & Roxane Knetemann

17u30-18u30: receptie en netwerkmoment

Programma Award uitreiking

18u40: start avondgedeelte met moderator Suyin Aerts

 • voorgerecht:
  • Rundscarpaccio met een créme van gorgonzola en krokantjes
  • Carpaccio van tomaat met créme van gorgonzola en krokantjes

19u00-19u45: debat met Nathalie Clauwaert (Belgian Cycling), Bart Steukers (Agoria), Sophie Cools (Sport Vlaanderen) en Wim Lagae (KU Leuven)

 • hoofdgerecht:
  • Saltimbocca van zalm en risotto met spinazie
  • Saltimocca van Belloumi en risotto met spinazie

20u10-21u10: Awarduitreiking

 • dessert:
  • Panna cotta vanille en mango

22u30: schenking van het laatste glas

Moderators

Maarten Vangramberen - EY - X² Congres

Maarten Vangramberen is een Vlaamse sportjournalist en sportanker voor VRT. Hij presenteert op dit moment Sportweekend, sport in het journaal en de Europa League. Daarnaast trok Maarten Vangramberen als schermgezicht al naar talloze topevenementen als de Zomerspelen, Winterspelen, Ronde van Frankrijk,  WK’s en EK’s atletiek en omkaderde als presentator ook een pak WK’s en EK’s voetbal.

Suyin Aerts - EY - X² Awarduitreiking

Na een carrière als professionele balletdanseres, een baan als actrice en presentatrice voor de Belgische televisie en enkele jaren in de mode-industrie, besloot Suyin Aerts haar atypische carrière verder te zetten door in het bedrijf te stappen opgericht door haar partner.

Tegenwoordig combineert ze haar professionele leven als vrouwelijke ondernemer met een freelance carrière als meertalige presentatrice en journaliste voor televisie en moderator van evenementen.

Sprekers

Hilde Caers - Sport Vlaanderen

Hilde Caers is beleidsondersteuner bij het Kennis en Informatiecentrum sport bij Sport Vlaanderen. Hilde is onder meer projectcoördinator van de strategische werkgroep ‘Meer vrouwen in de sport’, een werkgroep met vertegenwoordigers uit de verschillende afdelingen van Sport Vlaanderen en vertegenwoordigers van het kabinet Sport. Vanuit deze werkgroep worden verschillende acties rond dit thema geconcretiseerd zoals bijvoorbeeld de organisatie van een rondetafel op 8 maart 2022 met als thema ‘meer vrouwen aan het sportstuur’ of recent de specifieke projectsubsidies voor Vlaamse sportfederaties ter activatie van meisjes en vrouwen in de sport. In 2018-2019 vertegenwoordigde Hilde Sport Vlaanderen in het project “ALL-IN: Towards gender Balance in sport”, een gezamenlijk project van de Raad van Europa en de Europese Unie.

Griet Langedock - Cycling Vlaanderen

Griet is verkozen tot de eerste vrouwelijke voorzitter van de Commissie vrouwenwielrennen van Cycling Vlaanderen.

Daarnaast is ze sinds 2001 medeorganisator van Gent-Wevelgem, werkt ze als HR Freelancer (‘Just Griet’) en is ze vrijwilligster bij de brandweer.

 

 

Stephanie Forde - Royal Belgian Football Association

Stephanie genoot een postgraduate opleiding Sportmanagement aan de VUB.

Haar loopbaanpassie vervult ze sedert enkele jaren als Operations Director bij The Royal Belgian Football Association.
Ze startte haar carrière bij KA Merksem als leerkracht, vervolgens als Accountancy & Manager Maintenance Personnel.

 

 

Wim Vanlessen - Artist. Performer, Dancer and public speaker

Wim Vanlessen, een gevierd sterdanser, werd geboren in België en opgeleid aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen.

Na het winnen van de “Prix Professionel” op de prestigieuze wedstrijd Prix de Lausanne in 1994 sloot hij zich aan bij het Koninklijk Ballet Vlaanderen waar hij in 2004 reeds gepromoveerd werd tot de rang van Principal Danser.

In 2019 danste Vanlessen met bravoure de bekende “Bolero” van Maurice Béjart deze adembenemende vertolking leverde hem de benoeming “dancer of the year” door Dance Europe Magazine op.

Wim Vanlessen is ook de auteur van het boek “Dancer”. Een prachtig kunstboek dat zijn leven en carrière illustreert door zijn passie voor dans, fotografie en mode. Hij hoopt met dit boek een inspiratie te zijn voor menig balletliefhebber.

Zijn uitzonderlijk talent en veelzijdigheid als danser, zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen als persoon maken van Wim Vanlessen de perfecte ambassadeur voor ballet. In 2016 werd hij om deze erkenning te bekronen geëerd tot Ridder in de Leopoldsorde voor zijn bijdrage in het culturele landschap in binnen- en buitenland.

Professor Jan Tolleneer - KU Leuven

Sportgeschiedenis, vergelijkende studies en toegepaste ethiek zijn de domeinen waarin Prof. dr. Jan Tolleneer (KU Leuven) werkzaam is.
Hij is actief in Erasmus Mundus Master of Arts Sports Ethics and Integrity (MAiSI) en interdisciplinary Centre for Ethics, Regulation and Integrity in Sport (iCERIS). Zijn bijzondere aandacht gaat uit naar kwetsbare personen en achtergestelde groepen. Sport wordt bestudeerd als spiegel van maatschappelijke ongelijkheid en als hefboom voor sociale verandering.

Annelies D'Espallier - Vlaamse Ombudsdienst

Dr. Annelies D’Espallier (jurist, mensenrechtenspecialist en zondagsflandrienne)  is ombudsvrouw gender bij de Mensenrechtenkamer van de Vlaamse Ombudsdienst. Daarnaast is ze ook vrijwillig onderzoeker aan de UAntwerpen en rechter in het Vlaams Sporttribunaal. In de zomer van 2020 maakte Annelies het Vlaams Parlement stil met “Stemmen uit de Stilte”, een getuigenissenboek over de eerste coronagolf in de Vlaamse woonzorgcentra. In 2021 liet ze van zich horen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak van de Zuid-Afrikaanse 800m-atlete Semenya. Ook in 2021 en in 2022 onderzocht en rapporteerde ze over adoptie, waarbij ze opriep tot een stresstest voor het Vlaamse adoptiesysteem.

Rode draad in haar werk is een passie voor mensenrechten, of het nu gaat om handicap, onderwijs(recht) en sport, gendergelijkheid, anitidiscriminatierecht, herstelgerichte benadering bij #MeToo … Haar omzwervingen brachten Annelies o.m. langs Auckland (NZ), Luik en Leuven.

An Caers - Special Olympics Belgium

An Caers werkte voor Opel, Unilever, Campbell Foods, e-commerce en DPG Media in marketing en general manager-functies.

Sinds 15 juli is zij de nieuwe CEO van Special Olympics Belgium. Haar drijfveer is mensen die het verstandelijk moeilijker hebben, te stimuleren in hun sportiviteit en competitiviteit en op die manier streven naar duurzame inclusie. Haar opgedane kennis en vaardigheden uit verschillende sectoren wil ze nu inzetten om de fantastische beweging die Special Olympics Belgium vandaag reeds is, nog meer mogelijkheden te geven. An is bovendien trotse mama van een zoon met een fysieke beperking wat haar keuze voor deze nieuwe rol nog completer maakt.

Nathalie Clauwaert - Belgian Cycling

Met een Master-diploma Taalkunde en een postgraduaat Journalistiek op zak, zette ik mijn eerste stappen in de bedrijfswereld in 2000. Na vele jaren als Event Manager te hebben gewerkt, maakte ik in oktober 2021 de overstap naar de functie van Algemeen Directeur bij Belgian Cycling.

De rode draad in mijn professionele carrière is altijd wielrennen geweest, zij het nu in een veel bredere context. Ik hoop een bron van motivatie te zijn voor elke vrouw die haar dromen najaagt. Genderstereotypen spelen nog steeds een cruciale rol in de barrières die de toegang van vrouwen tot leidinggevende functies (in de sport) beperken. Verder werken aan een moderne, professionele en transparante federatie blijft me dagelijks bezighouden.

Wim Lagae - KU Leuven

Wim Lagae is hoogleraar sporteconomie en -marketing aan de KU Leuven. Prof. Dr. Wim Lagae doceert (sport)marketing aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen campus Antwerpen en aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen in Leuven. Hij publiceerde uiteenlopende handboeken rond ‘Sportmarketingcommunicatie’ en de ‘Sponsormatch’. Als opiniemaker volgt hij de woelige sportbusiness op de voet. Met Koerszaken debuteerde Wim Lagae in 2021 voor een breed publiek. In Koersdromen (2022) beschrijft hij onder andere hoe het vrouwenpeloton, tegen de klok, een betere toekomst tegemoet fietst.

Sophie Cools - Sport Vlaanderen

Sophie Cools is afdelingshoofd subsidiëring bij Sport Vlaanderen. Sophie is samen met haar team verantwoordelijk voor het subsidiëren en ondersteunen van grote structurele beleidspartners, die mee uitvoering geven aan de Vlaamse sportbeleidsdoelstelling: meer mensen blijvend aan het sporten en bewegen krijgen.

Eerder was Sophie jarenlang directeur van de koepel van de sportfederaties. Ze nam ook verschillende functies op binnen verschillende stuurgroepen en bestuursorganen: van topsport over de Vlaamse Sportraad tot het Centrum Ethiek in de Sport of Sportwerk Vlaanderen. Zowel persoonlijk als professioneel is ze begaan met het thema rond participatie van meisjes en vrouwen, binnen diverse rollen en niveaus.

Brecht De Vos - Sport Vlaanderen

Brecht De Vos is directeur van het Kennis en Informatiecentrum Sport bij Sport Vlaanderen. Samen met zijn team draagt hij bij aan diverse aspecten van het sportbeleid. Ze staan in voor kennisontwikkeling en kennisdeling en voor het detecteren en stimuleren van innovatie in de sportsector. Daarnaast sturen ze het beleid inzake gezond sporten, ethisch sporten en inclusief sporten aan. Vanuit deze thema’s volgt hij met zijn team ook onderwerpen als gender en diversiteit van zeer nabij op. Brecht is ook liaison voor Sport Vlaanderen bij EventFlanders. In die hoedanigheid volgt hij de internationale topsportevenementen mee op die door EventFlanders naar Vlaanderen worden gehaald.

Voor Brecht in 2018 bij Sport Vlaanderen terecht kwam, gaf hij reeds 9 jaar mee vorm aan het Vlaamse sportbeleid als raadgever sport van minister Muyters.

Bart Steukers - Agoria

Na een internationale carrière bij IBM en Unisys is Bart sinds april 2021 CEO van Agoria. Agoria, de Belgische federatie van de technologische industrie, verenigt meer dan 2000 technologiebedrijven en al wie zich door technologie laat inspireren. met meer dan 321 000 werknemers is de technologiesector de grootste sector in België. Bart heeft een passie voor skills & talent en gelooft dat de Belgische technologische industrie een katalysator is voor de Groene Transformatie binnen Europa. Bart is onder meer bestuurslid van VBO/FEB, VDAB, The Cyber Security Coalition & Orgalim. Hij is mede-oprichter van BeCentral en vrijwilliger van het Climate Reality Project.

Gwenda Stevens - BOIC

56 jaar/ Getrouwd met Anton, moeder van Kaiya (32), Kjelle (29) en Keanu (26) en oma van Dylano (5), Gwenda heeft ook 3 pluskinderen en 5 pluskleinkinderen/ Segment Expert Verzekeringen bij Intrum/
Ex-wedstrijdroeister/ Voorzitter van de Koninklijke Belgische Roeibond, als eerste vrouw in de Belgische roeigeschiedenis/ Gediplomeerd coach en FISA kamprechter/ Maakt deel uit van de Gender Equity commission van het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité) die ijvert voor gendergelijkwaardigheid in de sportwereld / Zetelt in diverse raden van bestuur in de sport.

Roxane Knetemann - NOS

Ex professioneel wielrenster, pedagoog en analiste en co-commentator NOS.

Deel dit event

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.