Officieel kwaliteitslabel voor gendergelijkwaardigheid

Meer info

Officieel kwaliteitslabel

Congres en uitreiking X2 Award 2021
11/10/2021

Waar?

Bluepoint Venues, Filip Williotstraat 9, 2600 Antwerpen

Wanneer?

Maandag, 11 oktober om 11u30

Wat?

Gendergelijkwaardig ondernemen onder de aandacht brengen. Daar gaat het bij X² om. En dat kunnen we door thema’s bespreekbaar te maken die op een positieve manier bijdragen om tot resultaten te komen. Met heel wat boeiende sprekers nemen we alvast twee onderwerpen op:

 • Economische repercussies door verbaal en fysiek geweld op en naast de werkvloer.
 • De economische belangrijkheid van STEM (Science, Technologie, Engineering, Mathematics) opleidingen en carrière mogelijkheden.

Bedrijven belonen die inzetten op gendergelijkwaardigheid, is het uitgangspunt van de X² Award. U kan erbij zijn om het winnend bedrijf te feliciteren met hun prestaties op dat vlak.

Sprekers:

Frédérique Charlier

Tijdens haar 26 jaarlange carrière in de financiële sector ontwikkelde Frédérique een ware passie voor interpersoonlijke relaties. Om de soms zware gevolgen van conflict op de werkvloer aan te pakken, studeerde ze bemiddeling en werd ze erkend bemiddelaar in o.a. sociale en commerciële zaken. Ze specialiseert in preventie en helpt sindsdien bedrijven met training, praktische en toegankelijke instrumenten rond leiderschap, emotionele intelligentie, communicatie en bemiddeling.
Omdat ze dan verder op zoek ging naar een groter impact sloot Frédérique zich aan bij de Vredesuniversiteit (een non-profit organisatie opgericht in 1960 door de Belgische Nobelprijs laureaat D.Pire) die kinderen vanaf de jongste leeftijd, tieners en volwassenen leert hoe beter samen te leven en conflicten op een positieve manier aan te pakken.

Kristian Vandenhoudt

Kristian Vandenhoudt heeft een achtergrond in de wetenschap en als advocaat. Zijn eerste baan in het bedrijfsleven was die van Manager Legal Affairs BeLux bij Total. Via enkele tussenstappen kwam hij in de HR terecht en sinds 2009 mag hij zich Vice-President HR bij Atlas Copco noemen. Dat de HR-wereld hem ligt, blijkt wel uit zijn benoeming tot HR-manager in 2018.

Volgens Kristian kunnen werknemers In een sterk veranderende wereld alleen overleven door levenslang te leren. Hij gelooft dat tevreden en trouwe medewerkers cruciaal zijn om tevreden en trouwe klanten te creëren. Daarom focust Kristian binnen Atlas Copco sterk op een werkbare organisatie. Hier kan HR een belangrijke rol spelen als facilitator van veranderingen, met haar expertise rond organisaties en hoe die werkbaar kunnen zijn.

Liesbet Stevens

Prof. dr. Liesbet Stevens is adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, de onafhankelijke overheidsinstelling die discriminatie en uitsluiting op grond van geslacht of gender bestrijdt en toeziet op de naleving van de wetgeving inzake gendergelijkheid.

Voordien werkte zij als raadgever gelijke kansen en/of armoedebestrijding bij de Vlaamse minister van Gelijke kansen (2004-2009) en de Vlaamse minister van Armoedebestrijding (2009-2014). Liesbet behaalde in 2002 haar doctoraatstitel in de rechten aan de KU Leuven, met een doctoraal proefschrift met als titel ‘Strafrecht en seksualiteit’ (uitgegeven bij Intersentia, 2002) en is sindsdien als gastdocent verbonden aan de KU Leuven waar zij het vak “Recht m.b.t. sekse, seksualiteitsbeleving en voortplanting” doceert. In 2019 werd haar boek ‘Hoe legaal te flirten?’ gepubliceerd door Borgerhoff & Lamberigts.

Liesbet zet zich al haar hele loopbaan in voor de bescherming van kwetsbare personen, minder ongelijkheid en een gelijkwaardige samenleving. Sinds 2004 is ze voorzitter van de Leuvense buurtwerking ’t Lampeke, een vereniging die armoede bestrijdt.

Nele Verrezen

Nele Verrezen, founder van het bedrijf Marcells Journey en tevens auteur van de boeken “Gekonkelfoes in organisaties. Roddelen is niet onschuldig” en “Het jungle-effect van de crisis. Hoe het coronavirus een nieuw ecosysteem installeerde in organisaties”, is sterk geprikkeld door menselijke interacties in teams en veranderingsprocessen. Dagdagelijks ondersteunt zij met haar bedrijf teams en leidinggevenden in diverse sectoren in het bouwen van stevige samenwerkingen en gaat zij aan de slag om roddelen te vermijden en/of te doorbreken, dit met het oog om veranderprocessen duurzaam te laten slagen.

Peter Møllgaard

Na 22 jaar gewerkt te hebben bij Copenhagen Business School is Peter afgereisd naar Maastricht waar hij sinds april 2018 de functie van decaan van de Universiteit Maastricht School of Business and Economics (SBE) vervuld.
Vanaf eind 2018 heeft tevens het klimaat zijn speciale aandacht, vanuit zijn benoeming als voorzitter van de Deense Klimaatraad.
In zijn vorige functies en niet in de laatste plaats in zijn huidige rol als decaan van SBE is hij pleitbezorger voor inclusiviteit en diversiteit. Vanuit leiderschap en bewustwording zet hij aan tot en draagt hij bij aan cultuurverandering en focus op verwerven, ontwikkelen en

Françoise Chombar

CEO en medeoprichter van Melexis en tevens voorzitter van het STEM-platform – een adviesorgaan voor de Vlaamse regering – werd reeds meermaals bekroond met prestigieuze prijzen rond ondernemerschap.
Als ‘STEMinist’ pleit ze voor meer STEM en meer inclusiviteit en genderevenwicht. Dat engagement wordt gedreven door haar diepe geloof in de positieve maatschappelijk impact ervan.

Karen Bens

Karen Bens genoot een opleiding als handelsingenieur internationale, economische en diplomatiek betrekkingen, is 40 jaar jong, getrouwd en heeft 3 kinderen.
Haar loopbaanpassie vervult ze als Business Controller Sustainability bij Atlas Copco.
Ze startte haar carrière bij één van de Big4 als financieel auditor. Vervolgens als logistiek ingenieur en business analist.
Met haar switch naar Atlas Copco startte Karen als aankoper. Daarna groeide ze door binnen de logistiek en vervolgens als improvement ingenieur. Haar DNA voor sociaal engagement bracht haar in de rol die ze vandaag bij Atlas Copco bekleedt. Ze wil binnen het bedrijf bijdragen aan de sociale en duurzame verantwoordelijk die een wereldspeler in het ondernemen dient te vervullen. Een grote leidraad in de uitdagingen waarvoor ze staat, zijn de uitgeschreven SDG’s door de VN.

Dirk Torfs

CEO van Flanders Make vzw, het Vlaams strategisch onderzoekscentrum voor de industrie.
Sinds 2014 is hij erin geslaagd om het strategisch onderzoekscentrum op te starten door twee kenniscentra samen te voegen met geselecteerde academische onderzoeksgroepen van alle de 5 universiteiten. Dirk is zeer industrieel gedreven, gepassioneerd door de groei van mensen en bijgevolg door de instroom van nieuwe talenten in de sector. De jaarlijkse bèta/technische activiteiten, georganiseerd door FABLABs, zijn belangrijk voor zijn langetermijnfocus op het verwerven van talent. Dirk neemt deel aan de raad van bestuur van verschillende innovatieclusterorganisaties en heeft ongeveer 30 jaar managementexpertise.
Voor Flanders Make was hij algemeen directeur in verschillende industriële bedrijven, TRASYS, GLE, ABB en IMTECH. Hij behaalde zijn doctoraat als werktuigbouwkundig ingenieur aan de KU Leuven en is hij uitvoerend professor in het MBA-programma van Flanders Business School.

Tine De Pauw

In 2010 afgestudeerd aan de Hogeschool West-Vlaanderen als Ingenieur Industrieel Ontwerpen. Daarna studeerde ze een jaar lang om docent te worden. Van 2011 tot 2014 werkte ze in die hoedanigheid op middelbare scholen. Ze doceerde de vakken wiskunde, natuurkunde en scheikunde.
Sinds september 2014 werkt ze aan de VUB voor het Brussels Photonics Team en werkt ze fulltime aan outreach-activiteiten. Ze richt zich o.a. op de realisatie van de ‘Science Show’ aan de VUB en de tentoonstelling ‘Discover the power of light’, de organisatie van de B-Photonics Challenger Cup, het Photonics Explorer programma, de PHABLABS 4.0 workshops, Photonics Bootcamp en een grote verscheidenheid aan workshops voor leerkrachten en studenten. Ze is actief betrokken bij verschillende Europese projecten.

Claire Godding

Claire Godding behaalde haar Masterdiploma in de rechten aan de UCL.
Zij is Senior Expert bij FEBELFIN voor diversiteit, inclusie en maatschappelijke behoeften en is verantwoordelijk voor het verbeteren van Diversity & Inclusion in de financiële sector. Claire is medevoorzitter van ‘Vrouwen in de Financiële Sector’, oprichter en medevoorzitter van DMAB (Diversity Managers Association Belgium) en lid van de raad van bestuur van Unia & Myria. Na een carrière als bankier bij BNP Paribas Fortis integreerde en ontwikkelde zij de afdeling Diversity & Inclusion (2009-2019).
Claire is de initiator van 5 Diversity & Inclusion Networks (MixCity / Friends of Africa / Pride / O2 / Ability)Ze staat mee in voor het behalen van verschillende Belgische en Europese Awards / labels voor BNP Paribas Fortis.

Rudy Aernoudt

Professor Rudy Aernoudt studeerde economie en wijsbegeerte aan de KU Leuven en Europese economie aan het Europacollege te Brugge
Hij is hoofdeconoom bij de Europese Commissie. Was kabinetchef van Henri Malosse, de voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC), kabinetschef van zowel Waals minister van economie Serge Kubla als van federaal en later Vlaams minister van economie Fientje Moerman.

Dat betekent dat hij meer dan waarschijnlijk de enige is, – sowieso in België – die kabinetschef was op Europees, federaal en regionaal vlak in Vlaanderen én Wallonië. Volgens de krant De Morgen een vermelding waard in het Guinness book of records.

Hij is professor economie aan de Universiteit Gent en de universiteit van Nancy. Hij was Gastprofessor aan de Universiteit van Luik en Brno in Tsjechië. Professor Aernoudt was eveneens voorzitter van de denkgroep België Anders en Directeur-Generaal van de ngo One Laptop per Child.
32 publicaties waarvan de eerste teruggaat naar 1998 ‘Grenzen van de Economie’ en de laatste van dit jaar, Coronavirus: Elektroshock voor België, 350 papers en ontelbare columns en nog is Professor Aernoudt niet uitgesproken.

Voorlopig programma:

 • 11u30: Ontvangst met  soep- en broodjeslunch
 • 12u30: Start X² Congres + openingswoord
 • 12u45: Debat: Op welke manier kunnen we een halt toeroepen aan verbaal en fysiek geweld.
  • Nele Verrezen, Kristian Vandenhoudt, Frédérique Charlier, Liesbet Stevens
 • 13u30: Keynote Peter Mollgard
 • 13u50: Keynote Françoise Chombar:
  STEM en genderevenwicht – Twee uitdagingen – Eén doel”
 • 14u10: Keynote Karen Bens:
  “The future is sparkling”
 • 14u30: Coffee- en sweetsbreak
 • 15u00: Keynote Dirk Torfs en Tine de Pauw:
  “Meisjes overtuigen naar STEM richtingen zal onze welvaart versnellen; dit vergt een aanpak op maat; benadruk vooral de maatschappelijke waarde/bijdrage van STEM opleidingen”
 • 15u30: Keynote Claire Godding:
  “Waarom een sector aanpak een echt verschil kan maken : het Women in Finance experience…”
 • 15u50: Keynote Rudy Aernoudt:
  “gendergelijkwaardigheid: een economisch verantwoorde keuze?”
 • 16u10: Laatste keynote
 • 17u00: Afronding Congres

 

 • 17u00: Receptie en netwerkmoment
 • 18u00: Diner +  Officiële uitreiking van de X² award 2021
 • 21u00: Schenking van het laatste glas

Prijs:

Early birds – inschrijvingen voor 15 juni 2021: 15% korting

Congres:

Prijs voor X²: € 185  (excl. BTW)
Prijs voor niet-leden: €  245 (excl. BTW)

Diner en Awarduitreiking:

Prijs voor X²: € 125  (excl. BTW)
Prijs voor niet-leden: €  195 (excl. BTW)

Congres + Diner en Awarduitreiking:

Prijs voor X²: € 290  (excl. BTW)
Prijs voor niet-leden: €  410 (excl. BTW)

Inschrijving enkel geldig bij betaling op rekening nr. BE32 7353 0325 2502 voor 28/09/2021.
Annulatie na 28 september wordt ten volle aangerekend o.w.v. kosten catering.

Bronze

Inschrijven

Deel dit event

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.