Gendergelijkwaardig = gendergelijk?
Voor X² is het antwoord hierop alvast neen!
Zijn mensen dan niet allemaal gelijk? Dat is een beetje zoals je het woord interpreteert.
We komen naakt de wereld binnen. En met uitzondering van de 1 op 2000 intersekse geboortes, zie je eruit als man of vrouw. Dat is al het eerste verschil. Buiten de eeneiige tweeling zijn we in DNA allemaal verschillend. En buiten ons DNA zijn we allemaal ook nog eens verschillend in persoonlijkheid. Die verschillen gaan niet alleen over de manier waarop we onszelf als gender zien en onze seksuele voorkeuren duidelijk worden, maar vooral door de omgeving waarin we opgroeien en hoe we deze wereld binnenkwamen: gezond of met een (on)zichtbare beperking.
Onze etnische achtergrond en onze geloofsovertuiging wordt in eerste instantie bepaald door de plek waar we zelf of onze (voor)ouders geboren werden. En net omdat er zoveel verschillen zijn, dekt het woord gelijk niet volledig de lading.
Wat we beslist wel zijn, is elkaars gelijken ongeacht rang, stand, macht, rechten, plichten.
Dat niet iedereen er zo over denkt, mag duidelijk worden in de huidige humanitaire crisis die zich letterlijk voor onze deur voltrekt.
Om die reden spreken we als X² over gendergelijkwaardig en niet gendergelijk.
Je vindt in gendergelijkwaardig twee woorden die op zich bestaan: gender en gelijkwaardig.
Genderidentiteit houdt geen rekening met je afkomst, het geslacht, of je godsdienstige overtuiging. “Genderidentiteit kun je niet meten. Ook niet door het meten van hormonen of chromosomen. Mannelijk, vrouwelijk en alles ertussenin: het is een spectrum en je kunt je op alle mogelijke plekken bevinden. We kunnen daarom niet tellen hoeveel verschillende genders er bestaan”, aldus Professor Hedi Claahsen, kinderarts-endocrinoloog verbonden aan Radboudumc (Universitair Medisch Centrum in Nijmegen) in een interview met Quest (Nederland).
Gelijkwaardig is wel meetbaar. Het gelijkwaardig behandelen van alle genders betekent het gelijkwaardig behandelen van mensen ongeacht hun seksuele geaardheid of voorkeuren, etnische afkomst, geloofsovertuiging, lichamelijke of geestelijke beperkingen. Door een gelijkwaardige behandeling krijgt iedereen gelijke kansen. Betekent dit dat we morgen een bouwtalent moeten inschakelen in de zorgsector? Ja! Op voorwaarde dat we een gelijkwaardige kans aanbieden om de nodige opleidingen ter beschikking te stellen. Dat diegene die gisteren nog met een truweel werkte, morgen de juiste instrumenten aanreikt in het operatie kwartier. Dat is denken in gelijkwaardige oplossingen.
Het is voor een meisje of vrouw die te maken krijgt met verbaal of fysiek grensoverschrijdend gedrag, net zo erg dan wanneer dit een jongen of man overkomt. Zwangerschapsverlof is er niet alleen om je lichaam te laten herstellen van een enorme verandering, maar ook om de partner de mogelijkheid te geven een band te vormen met het kind dat 9 maanden door die andere partner werd gedragen.
Adoptie zorgt voor een grote aanpassing bij beide ouders. Een afweging voor wie die het grootst is, is niet gelijkwaardig denken.
Een carrière bouw je niet op de ‘opoffering’ van de ander om de zorgtaken over te nemen.
Je bouwt aan een carrière door te bouwen aan de toekomst van onze kinderen en door de kinderen van vandaag gelijkwaardige inzichten te geven, als voorbeeld voor hun kinderen die op hun beurt de toekomst vormen.
Met X² denken we dus niet in hokjes. We willen de hokjes overkoepelen door begeleiding, opleiding en auditeren. Door het aanpakken van (on)bewuste (voor)oordelen. En aan de beste van de klas geven we dan een kwaliteitslabel: het ‘Genderequivalent Approved Enterprise’ kwaliteitscertificaat. Een certificaat dat jaarlijks, na audit, wordt bevestigd. Op die manier maken we aan de buitenwereld duidelijk dat bedrijven investeren in gelijkwaardige kansen voor hun medewerkers. Dat ze niet in hokjes denken en in zogenaamde minderheden.
Want Diversiteit en Inclusie vertrekt niet vanuit zogenaamde minderheden alle kansen te geven binnen een bedrijfsstructuur, maar dient te vertrekken van een gelijkwaardig behandelen van alle genders en je bedrijf af te stemmen om zowel op logistiek als op vlak van (familiale) carrière alle registers open te trekken.