Marisa Leesen en Raf Staeren

De beleving dient totaal te zijn. Zelfs al willen ze gewoon boterhammen met choco!

Elf jaar geleden startte Marisa Leesen, en haar man Raf Staeren met hun eigen catering op feestjes van vrienden en kennissen. Tegenwoordig is Marisa & Raf een florerende traiteurszaak in Bilzen dat van elk feestje een feestje op maat maakt. “Eigenlijk wou ik niet als traiteur beginnen, ik wou niet werken als iedereen vrij was. Maar ik ben ontzettend blij met deze turn of events.”

Spaghettisaus op trouwfeest

“Mijn schoonmoeder was ook actief in de cateringsector”, vertelt Marisa Leesen. “Mijn man is dus echt in die wereld opgegroeid, en samen hielpen we al eens mee in de bediening. Ik merkte toen al wel dat ik liever in de keuken stond. Ik maakte altijd de spaghettisaus voor de hele bende van de KSA, en ook op mijn eigen trouwfeest aten we zelfgemaakte spaghettisaus.”

“In 2004 volgde ik een traiteuropleiding bij Syntra, al was dat meer bedoeld als vrije tijd, omdat ik zo graag kook. Toen rond diezelfde periode mijn schoonouders niet beschikbaar waren, heb ik een aantal feestjes waar zij normaal zou koken, van haar overgenomen. Voorzichtig verzorgde ik samen met Raf en een vriendin een babyborrel, een communiefeestje. De goesting kwam er om toch zelf te beginnen. En Raf, die wou niets liever. De horeca is zijn natuurlijke habitat. Enter Marisa & Raf.”

Lijstjes, lijstjes, lijstjes

“Het echte begin van Marisa & Raf, dat was toen een vriendin van mijn schoonmoeder ons inschakelde voor een groot feest. Ze wou graag een vierlandenbuffet, dat hadden wij nog nooit gedaan. We hebben zeker drie maanden over niets anders gepraat. Hoe gingen we dat aanpakken? Hoe konden we mogelijke problemen op voorhand uitschakelen? Ik maakte een ellenlange werklijst op, ik zie ze zo nog hangen aan de muur. Elf jaar later werk ik nog op dezelfde manier, al is de lijst nu niet meer zo lang als toen (lacht). Lijstjes werken gewoon goed. En het afvinken geeft me een gevoel van voldoening.”

“Je moet weten dat Raf en ik naast de traiteurszaak Marisa & Raf ook nog een andere job hadden”, gaat Marisa Leesen verder. “Raf werkte fulltime, ik parttime van thuis uit. Ik had een goede regeling getroffen met mijn baas, die me erg steunde in mijn twee jobs. Daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor. Zo’n zeven jaar geleden heb ik dan toch mijn job opgegeven om me volop op Marisa & Raf te storten. Ook Raf springt na zijn werk ontzettend veel in. Hij neemt het logistieke voor zijn rekening. Hij heeft een neus voor die zaken en denkt werkelijk aan alles. Hij is onmisbaar.”

Horeca is een microbe die je niet loslaat, eens ze je te pakken heeft

Jouw idee? Wij realiseren!

Bij Marisa & Raf kan je terecht voor de meest uiteenlopende feestmaaltijden en buffetten. “Van barbecues en pastabuffetten tot volledige menu’s die aan tafel worden geserveerd. Wat de klant ook wenst, we werken een formule op maat uit. We hebben daarom geen vaste tarieven, want elke feest is anders en gebaseerd op de noden en mogelijkheden van de klant. Mijn persoonlijke favoriet is het Mediterraans buffet. Dat is echt een buffet om van te snoepen, met uitgebreide antipasti en erna een feestmaal van gamba’s, souvlaki’s, gemarineerde kip… Vakantie op je bord, beter kan ik het niet omschrijven.”

“Sommige mensen weten goed wat ze willen, anderen hebben geen idee. Daarom zit ik altijd graag eerst eens face-to-face samen. Wil je stoemp met lamskoteletten op de nieuwjaarsreceptie? Dan maak ik dat. Zelfs al willen ze gewoon boterhammen met choco. Al zou ik dat nu wel niet bij ons bestellen (lacht). Wie ben ik om te oordelen wat jij lekker vindt? We willen niets aan het toeval overlaten. Wanneer je bedrijfsfeesten of belangrijke lunchmeetings organiseert, kan datgene wat je op je bord krijgt cruciaal zijn in het creëren van de juiste sfeer. De beleving dient totaal te zijn van A tot Z. Ons advies en ervaring kan dan wel zorgen voor de final touch.”

Persoonlijker kan niet

“Het belangrijkste vind ik dat Raf en ik altijd onszelf blijven. De zaak heet Marisa & Raf, persoonlijker kan haast niet. We doen ons niet anders voor en bedienen de mensen zoals wij ook graag bediend willen worden. Ook wie voor ons werkt, moet dat gevoel uitstralen. Ik heb nog een vaste medewerkster en werk daarnaast met flexijobbers. We hebben echt een goede groep waarmee het klikt. Natuurlijk is het soms zwaar, maar ik zou niets anders willen doen. Horeca is een microbe en eens ze je te pakken heeft, laat ze niet meer los.”

Wie ben ik om te oordelen wat anderen lekker vinden?
Download artikel
Deel dit artikel